The Garden Community for Garden Lovers

Eva_isabella's Garden

Bonderose

Genus: Paeonia.

Species: Paeonia officinalis.

Det er ret nemt, for det er planter, der normalt ingen problemer er med, blot de behandles efter enkle regler.

De vil helst blive stående samme sted i masser af år og skal de endelig omplantes eller deles – gøres det i sidste del af september eller første halvdel af oktober. Meget vigtigt er at de aldrig plantes dybere end de tidligere har stået og det skal være sådan at knoppene aldrig må stå dybere end der er højst 3 cm jord over toppen af knoppene. Ellers går det ud over blomstringen.

De gror helst i en god kraftig lerjord, jo lettere jorden er – jo mere gødning skal tilføres for at få maksimalt udbytte af blomstringen.

Den bedste blomstring opnås hvis planterne står i fuld sol, men delvis skygge tåler planterne også fint.

Du kan se forskel på bonderose og silkepæon på følgende måde:
Silkepæonen blomstrer sidst i juni og halvdelen af juli, hvorimod bonderosen blomstrer lidt før – og er gerne færdig med blomstringen i slutningen af juni.

Silkepæonen bliver mellem 80–100 cm høj og bonderosen ca. 60 cm. Silkepæonen er mest opret i vækstformen, hvor bonderosen mere breder blade og blomster ud og bonderosens blade er mere matte end pæonens er mere blanke og skinnende.

Normalt findes hvid, rød og lyserød i begge sorter, men derudover er en masse »sjældenheder« også at finde, men grundet planternes langsomme vækst og vanskelige formeringsmetoder er planterne ikke så nemme at finde og de er tilmed forholsvvis dyre, men virkelig værd at investere i når vi vil afse næsten en m2 plads til hver plante, for så meget skal de have, når de får lov at stå samme sted i 20 år. Blomsterne er fine til afklip – tages ind lige før de springer ud og kan så stå i næsten 14 dage og giver en forrygende duft i hele huset.

Photos of this plant